Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden til analyse- og markedsføringsformål, tilpasning av innhold samt for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer

Her kjenner de tømmerstokken best

Moelven Våler er det første sagbruket i Norge som bruker røntgen for å undersøke tømmeret. Slik sikrer de at hver eneste tømmerstokk blir brukt til det den passer aller best til.

- Takket være røntgenteknologi reduserer vi svinn og utnytter naturressursen vår til det fulle. Dette er bærekraft i praksis, sier direktør Knut Berg ved Moelven Våler AS på Braskereidfoss.

I desember 2018 ble den nye tømmersorteringen ved Moelven Våler satt i drift. Dermed ble selskapet det første sagbruket i Norge med røntgenskanning og en 3D-ramme. Dette gir dem unik innsikt i hva som skjuler seg under barken.

Forvalter naturressursen optimalt

- Vi er nok det sagbruket som kjenner tømmeret vårt best i Norge, og det gjør at vi kan sage tømmeret til det det egner seg best til. Naturen gir oss tømmerstokker med ulike kvaliteter, og jo mer vi vet om hver enkelt stokk dess bedre kan vi optimalisere bruken av den, forklarer Berg.

Gjennom røntgenskanningen får sagbruket blant annet informasjon om kvistenes plassering og størrelse, andel kjerneved og stokkens tetthet. Dette er informasjon som brukes til å sortere stokkene, slik at tømmeret utnyttes på en best mulig måte videre i foredlingen.

- Dette teknologiløfter svarer på våre ambisjoner for å øke lønnsomheten gjennom en mer effektiv drift, samt at vi forvalter naturressursen vår med den respekten den fortjener, sier Berg.

Investering på 58 millioner

Investeringen på Moelven Våler har en ramme på 58 millioner kroner, og har fått støtte av Innovasjon Norge. Norwegian Wood Cluster har også vært involvert i prosjektet.

- Det er selvsagt stas å være først ute i Norge med en slik modernisering. I 2019 fyller sagbruket 100 år, og dette er en investering som setter en ny standard for sagbruk i tiår framover, sier Berg.

Samarbeidspartner Innovasjon Norge løfter fram Moelven Våler som en foregangsfigur innen trebransjen.

- Moelven viser her med tydelighet at de går foran for å modernisere og videreutvikle bransjen med konkrete løsninger. Dette prosjektet har et viktig bærekraftig aspekt, samt at det også styrker verdiskapningen fra norske fornybare ressurser, sier rådgiver Per Ottar Walderhaug fra Innovasjon Norge Innlandet.