Hovedtrekk 2018
Konsernet fortsatte i 2018 sin positive utvikling fra de foregående årene, og økte driftsinntektene til NOK 11,0 mrd (10,8) og driftsresultatet til NOK 586,2 mill (420,4). Avkastning på sysselsatt kapital økte til 19,0 prosent fra 14,2 prosent.
Med eksport til over 40 land og på flere kontinenter, er utviklingen i verdensøkonomien viktig for Moelven. Totalt skjer omkring 15 prosent av konsernets samlede omsetning på markeder utenfor Skandinavia, hovedsakelig i eurosonen, UK, Midtøsten, Nord-Afrika og Asia. Det er hovedsakelig industritre som eksporteres. For Timber isolert er eksportandelen utenfor Skandinavia 45 prosent og for Wood 10 prosent. Både prisutviklingen på det internasjonale markedet for industritre og valutakursutviklingen har derfor stor betydning for virksomheten. Både direkte for eksportomsetningen, men også indirekte fordi prisnivåene internasjonalt overføres raskt til hjemmemarkedet i Skandinavia.
I 2018 har etterspørselen etter industritre internasjonalt vært god, og prisene for industritre økte sammenlignet med året før. Samtidig har valutaforholdene, spesielt mot EUR, bidratt til fortsatt god konkurransekraft for de eksportrettede enhetene. UK er et viktig eksportmarked for Moelven. Markedsaktiviteten var god i 2018, men Brexit-problematikken medfører usikkerhet omkring den videre utviklingen både med tanke på markedsaktivitet og markedsadgang. En hard Brexit kan medføre betydelige endringer i handelen med UK, og Moelven gjennomfører tiltak for å redusere risikoen knyttet til dette.
Wood-divisjonen omsetter sine videreforedlede trevarer hovedsakelig innen byggevarehandelen i Skandinavia. Etterspørselen fra dette markedet har vært tilfredsstillende, selv om byggeaktiviteten i Sverige har falt noe tilbake sammenlignet med 2017. For divisjonen sett under ett økte prisnivåene for både ferdigvarer og råstoff sammenlignet med året før.
Tømmerlagrene på starten av året var på tilfredsstillende nivåer med hensyn til det planlagte produksjonsnivået for vinteren 2018. Tømmertilgangen i vintermånedene var normal for sesongen, selv om store snømengder ga visse logistikkutfordringer i enkelte regioner. Den tørre sommeren medførte svært stor skogbrannfare og ga stedvis en utfordrende forsyningssituasjon. Med til dels mye nedbør utover høsten ble imidlertid skogbrannfaren redusert og forsyningssituasjonen normalisert. Ved utgangen av året var tømmertilgangen tilfredsstillende og lagerbeholdningene noe høyere enn ved inngangen til året. Både tømmerpriser og prisene for flis- og fiberprodukter har vært høyere i 2018 enn året før.
Byggsystemer opererer utelukkende innen bygg- og anlegg i Skandinavia. Leveranser skjer til profesjonelle aktører innen både nybyggmarkedet og til ROT-markedet (rehabiliterings-, ombyggings og tilbygg) . Markedsaktiviteten innen disse markedene har avtatt noe i 2018, og etterspørselen etter divisjonens produkter og tjenester var lavere enn året før. Den samlede ordrereserven falt med NOK 510 mill og gjorde det nødvendig å redusere kapasiteten ved enkelte enheter.
Hendelser i 2018
Den 23. januar åpnet daværende Landbruks- og matminister Jon Georg Dale den nye tømmerkaia i Namsos. Den nye kaia, som en investering delt mellom staten, fylkeskommunen i Nord Trøndelag, er 24 meter lengre enn den gamle kaia. Havnekaia sikrer at blant annet at Moelven Van Severen AS kan motta tømmer fra dobbelt så store båter som i dag, noe som vil redusere fraktkostnader både til og fra Namsos betydelig.
Et viktig satsningsområde ved utvikling av konsernet er å ta i bruk ny teknologi og utnytte de mulighetene som ligger i nye digitale løsninger. I prosjektet «Det Smarta Digitala Sågverket», har Moelven i samarbeid med et knippe teknologipartnere knyttet hele verdikjeden ved Moelven Valåsen AB opp i en Big Data-løsning. Sanntidsoppdaterte data fra alle underliggende systemer og maskiner hentes opp i et og samme system, hvor avanserte analyse- og maskinlæringsteknologier utnytter informasjonen på måter man ikke har vært i stand til tidligere. Identifisert mønstre og oppnådde resultater ble presentert på Trä & Teknik-messen i Gøteborg i slutten av august 2018. «Det Smarta Digitala Sågverket» danner nå malen for utrulling tilsvarende løsninger ved flere av konsernets selskaper.
I september 2018 lanserte Moelven en ny og oppdatert webside, etter en omfattende innsikts- og brukeranalyse sammen med datterselskapene. Den nye nettsiden innebærer et stort løft innen design og brukervennlighet, og åpner for videre utviklingsmuligheter av det digitale rommet til Moelven.
Den fjerde september 2018 ble den siste limtrebjelken heist på plass i verdens høyeste trehus, «Mjøstårnet», i Brumunddal. Den totale høyden ble 85,4 meter. Veien fram til Mjøstårnet sto ferdig ble grundig dokumentert. Seks filmer og pressemateriell ble rettet mot nasjonale og internasjonale målgrupper ble produsert. Dette har resultert i en massiv medieoppmerksomhet fra inn- og utland. Det globale nyhetsmagasinet The Economist og den franske storavisen Le Monde har besøkt og skrevet reportasjer om prosjektet og klimafordelene med å bygge stort og høyt i tre. Dette handler ikke bare om bruk av bærekraftige trematerialer produsert av lokalt råstoff. For Moelven betyr en klimasmart byggemetode både at CO2-belastningen reduseres gjennom bruk av tre som byggemateriale, men samtidig at det ikke benyttes mer materialer enn det som er nødvendig. Trä8-systemet som er benyttet i flere av dekkene mellom etasjene, er utviklet nettopp med tanke på dette. Trä8 er utviklet av Moelven Töreboda AB og ble lansert på markedet i 2009. Elementene som er benyttet i Mjøstårnet er tilvirket av en lokal produsent. Mjøstårnet ble åpnet første mars 2019. Byggets 18 etasjer inneholder kontorlokaler, hotell, restaurant, leiligheter og et badeanlegg.
Natt til lørdag 24. november brøt det ut brann ved justerverket på Moelven Notnäs Ransby AB, avdeling Ransby. Ingen personer kom til skade under brannen. Justerverket fikk imidlertid omfattende skader og vil være ute av drift frem til sommeren 2019. Skadene vil dekkes av konsernets skade- og avbruddsforsikring. Saglinjen ble ikke skadet i brannen, og produksjonen har gått tilnærmet som normalt gjennom å utnytte justerverkskapasitet ved andre enheter i konsernet.
Strategi
Bærekraft og klimautfordringene verden står ovenfor får stadig større oppmerksomhet. For Moelven-konsernet har bærekraft og miljøpåvirkning vært sentrale temaer over lang tid, det er en naturlig del av kulturen og tankesettet i en virksomhet basert på tre som råstoff. Fra og med 2017 inkluderer konsernets offentlige rapportering også en bærekraftsrapport iht. til GRI-standardene (Global Reporting Initiative) samt klimaregnskap iht. GHG-protokollen (GreenHouse Gas). Generelt i samfunnet bidrar den økende kunnskapen og bevisstheten omkring treets egenskaper og muligheter, både som karbonlager og som byggemateriale, til en økende interesse for å bygge klimasmart med tre.
Blant Moelven-konsernets produkter og tjenester er leveransene fra Wood og Byggsystemer det mest synlige for omverdenen. Dette gjelder både videreforedlede byggematerialer i tre, broer og andre bærende konstruksjoner i limtre samt modulbaserte leilighetsbygg. I tillegg er aktiviteten innen infrastruktur høy. Bruken av tre i denne sammenheng er også økende, og er en viktig årsak til den gode etterspørselen etter industritre, som er hovedproduktet til Timber-selskapene.
I arbeidet med konsernstrategien for perioden 2019-2021 har det blitt lagt vekt på å tydeliggjøre satsningsområdene til Moelven. Alle ansatte vil i 2019 få en kortversjon av strategien, et strategisk reisverk som bygger på fire områder som oppsummer det Moelven skal satse på fremover. Disse områdene er Folk, Nytenkning, Bærekraft og Lønnsomhet. Hovedområdene skal hjelpe selskapene til å prioritere, slik at vi sammen drar i samme retning mot felles mål.
I strategiprosessen som har pågått i 2018 er det besluttet å utvide konsernets satsning på foredling av restråstoff i egen regi. Tidligere har restråstoff fra den tremekaniske industrien hovedsakelig blitt solgt til annen industri eller blitt brukt til bioenergiformål internt. Det har også vært drevet brikettproduksjon i mindre skala. På grunnlag av den nye strategiske satsningen ble det våren 2018 besluttet å bygging en ny pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna utenfor Hønefoss. Den totale investeringen har en totalramme på 270 millioner kroner, hvorav Enova støtter satsningen på bioenergi med 66 millioner kroner. Satsningen tar i bruk banebrytende løsninger, der energi og flisprodukter fra Moelvens sagbruk i regionen blir brukt til pelletsproduksjon. Når fabrikken står ferdig tidlig i 2020 vil den sørge for at pelletsproduksjonen i Norge blir fordoblet, og gi 8-10 nye arbeidsplasser. Det unike med fabrikken er at det er den første pelletsfabrikken i Norge som er energimessig fullintegrert i et sagbruk. En stor del av den totale investeringen er et helt nytt bioenergianlegg som både forsyner sagbruket og pelletsfabrikken med energi. Det betyr at energien som ellers ville gått til spille fra sagbruket brukes i produksjonen av hvit pellets. Beregninger viser at man med dette grepet vil redusere energibruken i pelletsproduksjonen med opptil 37 prosent.
Ved siden av miljø- og bærekrafttemaet har HMS blitt stadig viktigere i strategiarbeidet. Konsernet har en langsiktig målsetting om null skader – det skal være trygt å arbeide i Moelven. Utviklingen i skadefrekvensen har ikke vært tilfredsstillende, selv om H1-verdien ble forbedret fra 12,4 i 2017 til 10,9 i 2018 – en reduksjon på 12,1 %. I strategiplanen er det for 2021 etablert delmål om at antall fraværsskader per million arbeidede timer (H1) skal være under 5, at antall skader både med og uten fravær per million arbeidede timer (H2) skal være under 20, og at antall rapporterte farlige forhold og nestenulykker i sum skal være minst 4 200 (1,2 per ansatt). Målsettingen for sykefraværet er å redusere dette til under 4 prosent innen utgangen av strategiperioden. Helse-, miljø- og sikkerhetsstrategien kan oppsummeres i ni punkter:
- Tydelige mål
- Tydelig lederskap
- Økt ressursbruk
- Klar ansvarsdeling
- Økt kompetanse
- Systemer som understøtter
- Enhetlige prosesser og regelverk
- Incentiver og konsekvenser
- Hyppig informasjon
Forretningsmessig er konsernet i en fase der store deler av virksomheten går godt og resultatene forbedres, mens andre deler av virksomheten fortsatt ikke innfrir de lønnsomhets- og avkastningskrav som er lagt. Det er derfor viktig at de rette prioriteringer og valg blir gjort, slik at det beste grunnlaget for utholdende lønnsomhet blir lagt. Aksjonærverdiene i Moelven ivaretas og utvikles best gjennom at organisasjonen fokuserer maksimalt på å utvikle de enheter som selskapet besitter i dag og som med stor sannsynlighet vil nå lønnsomhetsmålene over en konjunktursyklus. Nye investeringer skal være tilpasset de strategiske valg som er tatt og skje innenfor de til enhver tid gjeldende finansielle rammer. Investeringer og vekst vil i hovedsak skje med basis i eksisterende virksomhetsområder.
Satsningen på internt forbedringsarbeid og omstrukturering i henhold til tiltaksplanen som ble utarbeidet høsten 2014 har fortsatt med full styrke i 2018, og er et godt bidrag til resultatforbedringen. I tillegg gjennomføres organisasjonsmessige endringer og større investeringsprosjekter som vil gi bedret effektivitet og lønnsomhet.